Een cv-ketel op gas zorgt voor een comfortabele verwarming tegen redelijke kosten. Ook geeft zo’n ketel weinig luchtvervuiling. Het type hr-107 heeft het hoogste rendement; de extra aanschafkosten verdient u terug, omdat u flink bespaart op stookkosten.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse huishoudens heeft centrale verwarming (cv). Het systeem bestaat uit drie onderdelen: een verwarmingstoestel, een verspreidingssysteem en een thermostaat. Goed onderhoud en goed gebruik geven een beter comfort, een lagere milieubelasting en een lagere energierekening.
Een cv-ketel op gas komt het meeste voor. De verspreiding van warmte door de woning verloopt via leidingen, radiatoren, convectors of wand/vloerverwarming. Door de thermostaat goed in te stellen kunt u efficiënter, zuiniger en goedkoper verwarmen.
Geen cv? Geen nood!
Heeft u geen cv-ketel? Kijk dan eens op
Gaskachels,
Warmtepompen of
Stadsverwarming. Er zijn ook andere typen verwarmingssystemen, zoals Lage Temperatuur Verwarming (LTV). De temperatuur van het water dat de woning verwarmt, wordt daarbij veel minder hoog opgestookt dan in een cv-ketel. Dat is extra comfortabel en kan energie besparen in goed geïsoleerde woningen. Zie
Radiator of LTV. Centrale verwarming met hete lucht is ook technisch mogelijk, maar dat vindt in Nederland nog weinig toepassing.
Vraagt u zich af of een nieuwe cv-ketel iets voor u is, laat u dan persoonlijk adviseren op
www.verwarmingswijzer.nl.
Tips
• Isoleer en ventileer uw woning goed, zodat u efficiënt verwarmt. Zie
Isoleren.
• Laat uw cv goed inregelen, zodat alle kamers optimaal worden verwarmd. Lees hier meer over op
Afstelling en onderhoud CV.
• Plaats thermostaatkranen op elke radiator (met uitzondering van de kamer waar de thermostaat hangt); zo bespaart u energie en kosten.
• Laat uw cv-ketel jaarlijks controleren. Een goed werkende ketel verbruikt minder energie.
• Heeft u klachten of specifieke vragen over de verwarming in uw huis? Kijk eens op
Afstelling en onderhoud cv voor problemen die u makkelijk zelf kunt oplossen. U leest er ook wanneer u een installateur moet raadplegen.
• Aanschaf van een Hoog Rendementketel maakt echt verschil. Als alle conventionele ketels in Nederland worden vervangen door hr, bespaart dat honderden miljoenen kilo's CO2 in de lucht. Lees meer op
Trend cv-ketels.
Soorten cv-ketels
Er zijn drie typen cv-ketels, onderverdeeld naar rendement:
• De conventionele cv-ketel heeft een rendement van zeventig tot tachtig procent. Dat wil zeggen dat twintig tot dertig procent van de gebruikte energie via de schoorsteen verloren gaat.
• De vr-ketel (verbeterd rendement) met een rendement tussen 75 en 85 procent (met Gaskeur-basislabel).
• De hr-ketel met een rendement van honderd tot 107 procent.
Op hr-ketels staat vaak een rendement van meer dan honderd procent, bijvoorbeeld hr-107. Deze ketels hebben een condensator, die warmte uit de verbrandingsgassen terugwint en afgeeft aan het verwarmingswater. Stel dat de condensator een rendement heeft van tien procent, en de ketel zelf heeft een rendement van 97 procent, dan is het totale rendement 107 procent.
Naast het soort ketel en eventuele
keurmerken staat op het Gaskeurlabel soms een toevoeging. SV staat voor schonere verbranding; NZ betekent dat de ketel geschikt is voor naverwarming bij een zonneboiler. U bespaart dan gas voor verwarming en warm water.
Kosten en besparingen
In de onderstaande tabel staan de aanschafprijzen en gebruikskosten van cv-ketels, voor een gemiddelde woning. De zuinigste ketel is een hr-107.
Cv-ketel: alleen woningverwarming
Combiketel: voor verwarming en warm water
Toelichting tabellen:
De prijzen en besparingen zijn gemiddelden. Bij de aanschafprijs zijn de installatiekosten bij vervanging van de ketel inbegrepen. Gasprijs: 67 eurocent / m3 (prijspeil 2008).
Radiator, convector of LTV
Een radiator is eigenlijk gewoon een metalen vat aan de muur, met een zo groot mogelijk oppervlak. Daardoor kan het hete water zo veel mogelijk warmte afgeven. Een convector is ook een soort radiator die meestal onder roosters in de vloer staat. Door hun dunne metalen ribben hebben convectors een groter oppervlak waarmee ze verwarmen.
Bij vloer- of wandverwarming stroomt warm water door leidingen die zijn weggewerkt in de vloer of muur. De leidingen liggen aan één kant tegen isolatiemateriaal aan. De andere kant geeft warmte af aan het vertrek, via de vloer- of wandbekleding. Een thermostatische regeling zorgt dat de vloeren en wanden maximaal 29 tot 35 graden Celsius worden. Dit type warmteverspreiding is erg geschikt voor lage temperatuur verwarming (LTV). Voor meer informatie zie
Radiator of LTV.
Goed geregeld: thermostaat
Met thermostaten kunt u de woning op de gekozen temperatuur houden. Thermostaten zijn er in verschillende soorten: er zijn kamerthermostaten, thermostaatkranen op de radiator, klokthermostaten en radiator klokthermostaten. Dat zijn thermostaatkranen met een programmeerbare tijdklok.
Het gebruik van de thermostaat is niet lastig, maar het inregelen van de verwarming is meestal een klus voor de specialist. De thermostatische regeling is extra belangrijk als uw woning veel glas heeft aan de zonkant van het huis. Thermostaten stemmen de warmte van de verwarmingsinstallatie dan snel af op de warmte die de zon levert. Zo voorkomt u onnodig hard stoken en een te warme woning. Lees meer op
Afstelling en onderhoud cv.
Van kamer- naar klokthermostaat
Een simpele kamerthermostaat moet u telkens zelf afstellen. Als u vergeet om de thermostaat laag te zetten, stookt de installatie door en betaalt u onnodig veel aan stookkosten. Een klokthermostaat schakelt op vooraf ingestelde tijden de verwarming aan en uit. Tijdelijk kunt u de temperatuur even verhogen of verlagen zonder het programma te veranderen.
Thermostatische radiatorkraan
Met thermostatische radiatorkranen regelt u per kamer de temperatuur. U kunt ze overal toepassen, behalve in de kamer waar de centrale thermostaat hangt. Er zijn ook radiatorkranen met een ingebouwde klokthermostaat. Doordat u elke kamer precies naar behoefte verwarmt, helpen thermostatische kranen u te besparen op uw stookkosten.
Bij een gemiddeld gasverbruik van 1290 kubieke meter per jaar voor verwarming, besparen thermostatische radiatorkranen u ongeveer 39 kubieke meter gas. Dat is een besparing van 26 euro (prijspeil 2008). Thermostaatkranen zijn te koop vanaf tien euro per stuk: dat is vijf euro duurder dan een standaardkraan. Die investering verdient u dus binnen twee jaar terug. Bij een nieuwe installatie met thermostaatkranen zijn de kosten al binnen een jaar terugverdiend.
Aanpassen aan het weer
Thermostaten met een temperatuurvoeler meten de buitentemperatuur. Is het buiten niet zo koud, dan stookt de ketel het water minder heet, dan bij hele lage temperaturen.
- rendement
- tips
- soorten
- kosten
- besparingen